dinsdag 28 augustus 2012

Buba legt verantwoording af

Buba pleistert de kleuterschool aan de achterkant, augustus 2012
Na ons vertrek in juli - op het moment dat de Ramadan begon - zijn er materialen en wat geld bij het project achtergelaten om mee vooruit te kunnen. Aan boodschappen was er hout aangeschaft, cement en nog veel meer zodat het niet in één keer stil zou komen te liggen.

De afspraak om soms eens een mail met foto's te versturen zodat wij hier in Holland feeling houden met de stand van zaken, wordt heel netjes nageleefd; één keer per week staat er iets in Robert zijn mailbox.


Een week na ons vertrek waren de centen op; 9000 Dalasis zijn 225 Euro's en zijn opgegaan aan cementblokken die op krediet waren gekocht, 20 stukken ijzer om cement op te kunnen storten voor de vloeren van de hutten à 3500 Dalasis, wat zakcentjes aan de mannen die helpen à 200 Dalasis en ook een zak rijst om de Ramadan door te komen à 950 Dalasis. Dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling, maar ja - er is gewoon geel geld, de mensen moeten eten en er wordt wel netjes verantwoording over afgelegd.

Buba heeft vervolgens uitgebreid verslag gedaan van wat ze allemaal hebben afgemaakt - en ook daar waar het stokt omdat ze door materialen en geld heen zijn. Vooral de laatste drie lodges zijn niet af; de één een plafond, de ander een gestortte vloer met gebroken tegels, de derde half werk voor het plafond. Er is nog veel nodig om het af te maken.


Met het vele cement zijn blokken gemaakt; 11 zakken cement, 270 blokken, twee dagen werk. Deze zijn gebruikt om het toiletje van te bouwen voor bij de kleuterschool. Een heel eind gekomen, maar nog niet af; de boel moet nog gestuuct worden maar belangrijker, er moet een dak op. Geen nood; de Afrikaanse toiletten hebben bijna nooit een dak, dus de kinderen zijn heus wat gewend. Toch zal het waarschijnlijk moeten zodat het schooltje ook een officieel geregistreerd schooltje kan worden.














Zoals verder op de eerste foto te zien is, is er ook aan het pleisterwerk gewerkt voor het schooltje. Buba loopt nog wat heen en weer naar het kadaster om de papieren in orde te krijgen; hoogstwaarschijnlijk vanwege de Ramadan loopt het allemaal nog wat langzamer - voor ons vertrek in juli was het ook al niet gelukt.

Verder stuurt hij gedetailleerde begrotingen voor wat er nu nodig is qua materialen voor de laatste loodjes voor de hutten, het schooltoilet en kleuterschool; hij beschrijft precies wat welke materialen kosten en komt voor deze drie bouwwerken uit op een bedrag van 24.500 Dalasis. Dat zijn 612 Euro's. Dan zijn we er nog niet, maar kunnen ze met bouwen vooruit.

Het waterproject heeft helaas niet van de grond kunnen komen. Buba beschrijft dat de mensen van de omringende compounds die hun kinderen op de Nilakoto school hebben zitten (lees, de gemeenschap) hem te weinig geld willen/kunnen geven die de onkosten zouden moeten dekken. Waarschijnlijk zitten de kraantjes nu op slot.

Geen opmerkingen: