zondag 3 februari 2013

Wat gebeurt daar allemaal?

Het is al weer een hele tijd geleden dat we van ons lieten horen. Verhuizen, Kerst, winterdip, het schoot allemaal niet op. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets gebeurt op ons project Nilakoto! Integendeel. Er is veel contact over chat - de enkele keer dat compagnon en lokale projectleider Buba online is, mail en SMS en er is leuke progressie op allerlei gebied. Alleen wij verzaken daar eens verslag over te doen aan alle mensen die ons volgen, (financieel) ondersteunen of gewoon interesse hebben. Dus we spijkeren even bij:





Buba heeft voor het laatst een financiële verantwoording afgelegd in november. Ik ben er eens voor gaan zitten om daar een uittreksel van te maken (Buba legt héél gedetailleerd verantwoording af) en de Dalasis om te rekenen naar Euro's. Dan krijg je het volgende lijstje:



Rieten omheiningen hut 2
D 1550
    (x 0,025=)
 38,75
Hardhout voor binnenkant dak hut 4
D 1450

 36,25
Metaal t.b.v. toiletten
D 1500

 37,50
Franse toiletjes
D 1550

 38,75
Loodgieterwerk + materiaal toiletjes
D 1200

 30,00
Cement vloer toiletjes + golfplaten deuren
D   450

 11,25
3 Deuren hutten vervanging (hout i.p.v. golfplaat
D 1600

 40,00
Ford bus: ramen, 2e hands bankjes, onderhoud
D 7100

€ 177,50




TOTAAL


€ 410,00

Volgens afspraak wordt er inderdaad aan gewerkt dat de eerste twee hutten (van de nu vijf), 'luxe' hutten worden die een omheining hebben voor privacy en een eigen badkamer. De badkamers zijn afgelopen juni afgemaakt, de plafonds zaten er ondertussen in. Dan blijft volgens mij over dat de vloeren betegeld moeten worden (ik heb ik juni uitgerekend dat dit € 60,00 per hut moet kosten) en meubilair (ik heb in juni uitgerekend dat dit voor € 130,00 per hut moet lukken) en dan kunnen daar gasten worden ontvangen!

Maar prioriteit is - zoals we eerder uitlegden - naar het kleuterschooltje en de toiletten voor de kinderen gegaan.Toch zijn er dus (zie lijstje hier boven) ook al centen gegaan naar zo wat kleine dingen om de hutten klaar te krijgen. De grootste post in bovengenoemd lijstje is de Ford bus. Robert reed in december 2011 met deze bus naar Gambia, in juni van 2012 gebruikten wij hem als transportbus en vervoer en deden er wat investeringen in (ramen). Maar het is natuurlijk de bedoeling dat de bus op de één of andere manier in dienst van het project komt te staan. Nu is er bedacht dat hij in ieder geval vier ramen en bankjes moet hebben om hem in te zetten als taxibus (ze heten bushtaxi's), wat inkomsten kan genereren die terug moeten vloeien naar het project. We hadden een dergelijke constructie eerder samen bedacht en onze zegen hebben ze nu!

Als wij een financiële verantwoording als bovenstaande krijgen en onze bankrekening laat het toe (wat dankzij een aantal gulle gevers nog even zo is!!), dan is het moment voor een volgende overboeking naar Gambia van weer € 500,00. Zo hebben we afgesproken, alles in etappes.Momenteel wachten we weer op een nieuw financieel verslag.

In december van 2012 schreef Buba ons dat  hij dagen aan het afreizen was naar een bepaald gebied, waar hij stro kan kappen om te gebruiken voor de daken van de hutten. Daar liggen nu golfplaten daken op, die zullen er ook op blijven liggen. Maar de aankleding is met stro, wat tevens een verkoelende functie zal hebben.

ANDERE WEETJES

 

We vertelden dat we in december op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens gevraagd waren aanwezig te zijn bij onze vrienden van het Nederlands Toegepast Theater. Het was een enerverende avond, we hebben veel mensen over ons project kunnen vertellen en met onze grabbelton ("€ 2,00 een waardevolle of waardeloze verrassing voor het goede doel") én met willekeurige gulle gevers, hebben we € 45,00 opgehaald. En zoals jullie door bovenstaand lijstje kunnen begrijpen, misschien worden dat weer drie hardhouten deuren voor de hutten!

Verder is het binnenkort tijd om te gaan zitten aan het 'grotere' werk. We zijn de afgelopen maanden druk geweest met markten, nieuwsbrieven (een nieuwe is in de maak) en correspondenties naar wat organisaties waar een sponsoring van het Vincentrum Arnhem uit is gekomen. Voor de grotere organisaties is meer werk nodig. Een leuke ontmoeting met Patrick uit Arnhem die momenteel voor internetcafé project Nice Gambia af is gereisd, geeft mij hoop en zin om er meer in te duiken - al dan niet met zijn assistentie en hulp (waar ik al een tijdje naar op zoek ben). En hoewel internetcafés niets met een huttenpark te maken hebben, gaat hij deze dagen tóch bij Nilakoto bezoek!

Binnenkort meer...

Geen opmerkingen: