vrijdag 5 juli 2013

Bouwen en doorgaan

Al een tijdje plaatsten we geen blog om te vertellen hoe het met en op Nilakoto gaat. We zijn ook zelf druk met ondernemen, dus er is niet altijd even veel tijd om te vertellen hoe er ondernomen wordt in Afrika op het project van Stichting Nilakoto.

Maar we hebben heus nieuws!

De afgelopen maanden is er aldaar vooral gefocust op het officieel maken van het kleuterschooltje. Bouwen bouwen bouwen... Erg veel cement, erg veel praktische dingen om aan de officiele maatstaven te voldoen en de licentie van de overheden te krijgen zodat het schooltje niet gesloten hoeft te worden. En het resultaat is er naar. Ongeveer honderd kinderen gaan dagelijks naar hun kleuterschooltje, zitten op goedgekeurde bankjes, hebben een schoolbord en schriftjes en zitten in een gebouw wat tijdens het regenseizoen niet dreigt in te zakken. De moeders van de gemeenschap hebben hun handen vrij om bijvoorbeeld de markt op te gaan met hun fruit of anderszins inkomsten te genereren.



Hier de verantwoording die we kregen over de maand maart (na de maand maart was er even radiostilte):


Zand en cement voor stucwerk toiletten school
D 3470
    (x 0,025=)
  86,75
Materiaal incl. arbeid voor schoolbankjes
D 6000

   150,00
Cement om blokken mee te maken, veranda schooltje + arbeid
D 3485

  87,12
Arbeidskosten kraantje bij school
D  500

  12,50
Twee maal maand honorarium 2 leraren
D 2000

  50,00
Materiaal verlichting
D 3535

  88,38
Krijt, papier, schriftjes
D  500

 12,50
Overheids bijeenkomsten voor leraren, contributie en reis voor 6 maanden vooruit
D 1800

  45,00




TOTAAL
D 21.290

€ 532,25

Hiermee zijn de vorderingen van de hutjes om (alternatieve) toeristen in te ontvangen even op de tweede plaats gekomen. Maar dat wordt momenteel weer opgepakt. Van de lokale projectleider Buba Sanyang is er onlangs (juli 2013) een begroting gekomen (€ 1.000,00) voor de eerste hutten die qua bouw al af waren maar nog niet gemeubileerd; in september (het regenseizoen is dan afgelopen en dan begint juist het seizoen daar!) verwacht hij gasten uit Spanje. Tijd om ook omzet te gaan genereren! Maar daarvoor is een basis nodig en daarvoor is het nu tijd die met ze te gaan scheppen.

De stichting in Nederland heeft ook niet stil gezeten. Door de nieuwsbrief zie wij afgelopen september verstuurden aan allerlei connecties in onze netwerken en vriendenkringen, zijn er stiekem meer dan  € 1.000,00 binnen gekomen. Daarnaast hebben we via de zogenaamde 'Kringloopcentra' (centra die tweedehands spullen verkopen en de opbrengst aan goede doelen schenken) uit Arnhem en Reeuwijk € 2.500,00 binnen gekregen.

Verder hebben we in Arnhem rommelmarkten gehouden. De Kademarkt in Arnhem sponsort onze stichting, zonder leges kunnen we daar én spullen verkopen die we van allerlei vrienden krijgen (óók een vorm van sponsoring!) én ons project zichtbaar maken.

Dat levert meerdere dingen op. De omzetten van de markten zijn heel sympathiek. De twee voorjaarsmarkten van dit jaar brachten samen in drie dagen € 695,00 op. In de stromende regen, drukke momenten, veel praten en vertellen, veel onderhandelen in centen; maar dan heb je ook wat!

En we worden ook gezien. Een voorbijganger op de markt was gecharmeerd, verdiepte zich in het kleinschalige project en deed met haar familie (zo blijkt een gewoonte) een hele aardige storting op de rekening van de stichting. Andere voorbijgangers bieden spullen aan voor een volgende markt om te verkopen voor ons goede doel. Leuke en verrassende ervaringen!

Al met al kunnen we zo een paar maanden verder. Het zal nog een lange adem zijn om het project op zichzelf te laten draaien, maar wij zijn best tevreden over de langzame maar efficiënte gang van zaken. Want nogmaals, het uiteindelijke doel is: zes comfortabele hutten met sanitair die een opbrengst opleveren waar de gemeenschap voor heeft gewerkt, waar de gemeenschap baat bij heeft omdat de kinderen naar een kleuterschooltje gaan wat ondersteund wordt door het vakantiekampje.


Geen opmerkingen: