dinsdag 23 december 2014

Kerstmaal voor de Nilakoto kleuters



Hoewel Gambia een overwegend islamitisch land is, zijn er ook christenen en de mensen leven op prima voet samen - liften zelfs op elkaars feestdagen mee. Of de schoolvakantie in december ook Kerstvakantie heet is ons niet echt opgevallen, maar hij gaat in ieder geval voor twee weken dicht net als in Westerse maatschappijen die meer gestoeld zijn op het christendom. 

Dus werd er een 'party' georganiseerd voor de kleuters. Dat houdt in; limonade en een heuse maaltijd - te weten benachin (dat betekent 'alles in één pot') wat een vrij gangbare maaltijd is.  



En zo wordt er uit het niets achter de kleuterschool een keuken ingericht. Met aangesleepte potten, pannen, emmers en teiltjes, een paar lemen stenen om vuur tussen te stoken, pollepels en ander bestek, wordt er binnen anderhalf uur een maaltijd klaar gemaakt voor zo'n vijfenveertig kinderen. Deze maaltijden worden gemiddeld vier keer per jaar bereid (Buba zou wel vaker willen maar daar zijn vooralsnog de financiële middelen niet voor) door merendeel familieleden, zoals hier Fatu, Ami So en trouwe Binta bezig zijn. Op de achtergrond helpt ook Nène mee; zij is momenteel lerares overgevlogen uit voorbeeldkamp Tumani Tenda en zij is christen.

De kleuters werden bezig gehouden op het speelterrein aan de andere kant van het schooltje met schommels, spel én de beloofde aanmaak limonade!

Na een voor kleuters lange tijd wachten, kon de maaltijd opgeschept worden. Lunch in classroom, opgeschept op plastic bordjes die door onze vrienden Cees, Sjoerd en Floris zijn gesponsord.

Happy holiday!






 

Geen opmerkingen: