dinsdag 6 januari 2015

Nelakoto foundation in oprichting

Voor de kerst en tijdens ons verblijf in Gambia, was er een bijeenkomst georganiseerd. Al eerder is er gesproken over het oprichten van ook een stichting ter plaatse. Een van de voordelen hiervan is transparantie over de gang van zaken, maar het zou voor bepaalde fondsen in Nederland ook heel erg van pas kunnen komen om geldstromen voor het goede doel - lees Nilakoto - soepeler binnen te laten komen.

Maar zover is het nog niet. Buba is al langer op zoek naar betrokken mensen. Voor Lamin zijn neef sprak het voor zich, uiteindelijk meldden ook jeugdvriend 'Karamba' zich (bijnaam) en Uncle Balla. Beide heren zullen adviserende rollen gaan spelen over de gang van zaken op het project.

Nou blijkt er al een akte van oprichting te rouleren.

Karamba is sterk in tekst en is achter zijn PC gekropen en in samenspraak is er een potentiële akte uitgeprint waarin alle doeleinden van de stichting in worden verwoord. Maar daar moet over gediscussieerd worden zodat alle bestuursleden die een handtekening zullen zetten het er mee eens zijn.
Dit proces met discussie is momenteel gaande, 'Uncle' Muctarr is daarbij betrokken. Tijdens deze vergadering heeft hij tevens zijn ideeën gefilterd en feedback gegeven over hoe hij wil helpen om het project te verbeteren.

Hij had al tips en advies gegeven over tuinieren en enkele aanpassingen voor de hutten.  Hij biedt aan om via zijn eigen achterban in Engeland leraren te laten kwalificeren. De organisatie die dat sponsort heet Sponsor a Gambian teacher en Muctarr is vrij om te beslissen of dat om leraren binnen zijn eigen project of dat van een ander gaat; hij heeft ook zo zijn ambities met de hutten voor gasten die hij zelf verwacht uit Europa.

Dit betekent dat er een heus samenwerkingsverband aan het ontstaan is tussen twee organisaties. Als het zover is dat Nilakoto nursery school gekwalificeerde leraren heeft, kan het er waarschijnlijk eindelijk van komen dat het een officieel geregistreerd schooltje wordt! Wij waren eerlijk gezegd in de veronderstelling dat dit al zo was. Maar toen in 2012 het stuucwerk, toiletten en meubilair af waren, werd er een tijdelijke registratie verstrekt. En dat hadden we niet begrepen.

Veel officiele ontwikkelingen dus! En na afloop van de vergadering waarin zoveel ter tafel was gekomen een fotootje voor de nieuwe 'bantaba' die gelijk die avond vanuit Gambia op Facebook was geplaatst.







En waarom Nelakoto met een 'e' in de titel van deze blog? Het kan allebei - aldus onze vrienden op Nilakoto...

Geen opmerkingen: