dinsdag 24 juli 2012

De lodges

De lodges staan er zo op het eerste gezicht mooi bij, maar en moet nog veel gebeuren om er gasten in te kunnen ontvangen. Afgelopen januari had Robert een soort van modelhut gemaakt, alle vijf de lodges waren ondertussen aan de buitenkant gestuuct met leem met het onderste gedeelte wit kalk.

Maar de binnenkanten zijn nog niet af (stuucwerk, plafonds, vloeren), sanitair is deze maand voor twee lodges hard aan gewerkt en ze moeten nog ingericht worden. Eigenlijk moeten ook de daken van riet worden voorzien.



Probleem 1 deed zich voor: Robert had in januari een leemstuc methode bedacht en mengde bij gebrek aan stro, gras van pindastruiken met de klei om de stuucen. Maar door niemand voorzien, daar houden termieten klaarblijkelijk erg van. En die beesten vreten echt alles op. Gelukkig zijn maar twee hutten aan de buitenkant met deze methode gedaan, voor de andere hutten is grasafval van de rijstvelden gebruikt.

De eerste twee hutten moesten echter wel met een chemietje worden behandeld om ze er uit te krijgen.








In de eerste hut hebben we de eerste periode geslapen. De tweede hut is ondertussen ingericht met twee alleraardigste badkamers met leuke ronde vormgeving van mozaïek (gebroken tegels zijn dan goedkoper in de aanschaf maar erg arbeidsintensief), douche, wastafel en een 'droog toilet'.


In de derde hut hebben we de tweede periode geslapen omdat de eerste hut aangepakt werd met beton op de vloer en ook daar mozaiek. Alle materialen zijn momenteel aanwezig om de vijf hutten waarvan één de badkamer is, te voorzien van een mozaïekvloer, een plafond en om de wanden af te werken. 

Zoals gezegd een 'dry toilet', de eerste twee staan klaar in de badkamers. Een dry toilet is de oplossing voor een land waar geen rioleringssystemen zijn, grondwater wordt door een toilet zonder afvoer alleen maar verontreinigd. Bovendien wordt het een compostsysteem waar de stukjes land in de toekomst baat bij zullen hebben voor hun landbouw. Het idee is gespot op een ander kamp in Gambia, onderzoek is verricht op internet bij Humanure en de toiletjes zijn op maat gemaakt door de werkplaats Yoba van Omar en Janny, een andere Nederlandse stichting actief in Gambia. De composthoop is nog niet aangelegd, maar er is al op getoileteerd.

Als alles goed gaat kunnen in de eerste twee luxe hutten met eigen badkamer en omheining - dus privacy, aankomend seizoen gasten worden ontvangen. Het is de bedoeling dat van die inkomsten er nog een zesde hut gebouwd kan worden die als gemeenschappelijke badkamer moet gaan dienen voor de vierde en de vijfde hut - en wellicht in de toekomst nog meer hutten.

Geen opmerkingen: