dinsdag 21 februari 2012

De eerste stappen in Nederland

Eerste tekst en beeld over Nilakoto
In februari werd ik gebeld door een vriend die zetelt aan diverse van die tafels in het Arnhemse; deze keer ging het om Stadssociëteit de Kade. Zij zouden een veiling houden en de opbrengst moest naar een goed doel. Of dat project van Robert niet iets was...

Ik klim in de pen om het verhaal op schrift te stellen van Nilakoto; hoe het begon, wat er allemaal staat en waar het naar toe moet. Die vriend als lid van die sociëteit heeft nog een goed woordje gedaan voor het project - maar nee; de twee andere Goede Doelen die zich hadden gemeld hebben voorkeur gekregen.

Geen verschrikkelijke ramp: de opbrengst was maar een paar honderd euro die dus over twee goede doelen zijn uitgesmeerd. Natuurlijk hadden we die best wel kunnen gebruiken, om bijvoorbeeld de notariskosten te dekken voor de stichting in oprichting. Misschien ook juist omdat het nog geen stichting is, vielen we door de mand. Het is gewoon nog wat vroeg om de boer op te gaan voor fondsenwerving...




Hoe start je... dat is de vraag. Robert is aan het shoppen gegaan voor een notaris en heeft Cees uit Eindhoven en Jetty uit Vlissingen gevraagd mede-bestuursleden te worden - beiden mensen me ervaring in Gambia. Nog niet alles is in kannen en kruiken. Ondertussen heeft hij zo wat connecties gemaakt via My World waar bijvoorbeeld ook workshops worden aangekondigd die het Centrum Ontwikkelings Samenwerking gratis aanbiedt aan vrijwilligers die bezig zijn met internationale samenwerking.

En daar zaten we dan afgelopen vrijdag opeens in het prachtige oude centrum van Deventer in een mooi oud stadhuis, aan een grote ovale sjieke vergadertafel omringd door oud Hollandse kunst. En met ons allerlei andere initiatiefnemers en afgevaardigden van andere nobele ontwikkelingssamenwerking stichtingen uit heel het land. Uiterst professioneel kregen we de workshop "Ontwikkelingswerk door zaken doen" aangeboden - gerealiseerd door  Noblesse Oblige, niet de minste jongens binnen de managementwereld van Nederland. Tenminste, die indruk kreeg ik.

Maar wat wordt je gelijk ook een beetje de moed ontnomen. Er werd een duidelijke schets gemaakt over hoe politiek Nederland er op het moment qua ontwikkelingssamenwerking voor staat; niet zo best. Resteert je focussen op de zakenwereld en een beroep doen op MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). En daar komt veel bij kijken. De hele middag stond min of meer in het teken van welke tactieken er toegepast zouden moeten worden, om de ondernemer ervan te overtuigen waarom hij als MVOer in jouw project moet investeren. Tot en met een hele analyse over projectmanagement; van incrementele methodes, Prince 2 tot het opzetten van je businesscase. Ik zat aantekeningen te maken, want dit is voor mij volledig onbekend vakjargon. Natuurlijk heb ik er wel iets van opgestoken, maar het wordt wel een hele onderneming waarbij je zou vergeten dat het om een ideaal ging.

Voorlopig ben ik even meer bezig met het bedenken van een logo voor Nilakoto.

Geen opmerkingen: